the danish poet, den danske dikteren, sigrid undset, kristin lavransdatter, oscarvinder, kortfilm, animeret

Hvis du skal se én kortfilm, så lad det være denne: “The Danish poet”

Jeg husker ikke, hvordan jeg snublede over den animerede kortfilm, The Danish poet, da jeg for år tilbage så den første gang. Jeg husker bare dens effekt. Den efterlod mig uden ord og med en lille dum tåre i øjenkrogen.

The Danish poet er en intens fortælling om livets tilfældigheder, skandinaviske forvirringer, litteraturens uvurderlige indflydelse på vore liv, og om det fællesskab vi finder i bøger. Fortalt i en tør, selvironisk tone og charmerende, naive tegninger, smelter Norge og Danmark sammen i en krøllet kærlighedsfortælling.

Samtidig er det en metafortælling om den norske (men i virkeligheden danske) forfatterinde og nobelprismodtager, Sigrid Undset, og hendes episke slægsroman, Kristin Lavransdatter. Kærlighed, tragedie og historiens evige gentagelse.

Alt dét når filmen på 14 effektfulde minutter. Men du vil have brug for at se den igen. Og så en gang mere. For nok er filmen kort, men med dens detaljerigdom kan man gå på opdagelse i det fine univers igen og igen og stadig opdage nye finurligheder.

He re-read Kristin Lavransdatter again and again, as if the cure for his broken heart could be found somewhere between the 1500 pages

Har vi ikke alle været der? The Danish poet taler enhver håbløs litteraturromantikers sprog. Var jeg blevet spurgt dengang, havde jeg aldrig gættet, at den film jeg skulle se flest gange i mit liv ville være en skør, lille tegnet kortfilm om en dansk digters skæbne. Men når det nu engang endte sådan er det nok ikke så mærkeligt – den har vel ikke vundet en Oscar for ingenting.

Gør dig selv en tjeneste og brug 867 uforstyrrede sekunder på denne perle! Og lad mig så slutte af på århundredets fedeste bemærkning:

Well, perhaps we’re all originally from Denmark

the danish poet, den danske dikteren, sigrid undset, kristin lavransdatter, oscarvinder, animeret, kortfilm

Mere The Danish Poet? Relaterede anbefalinger:

  • Se også kortfilmen My Grandmother Ironed the King’s Shirts i samme morsomme streg og tone som The Danish poet.
  • Lindhardt & Ringhof har udgivet Sigrid Undsets skæbnefortælling om Kristin Lavransdatter, men den kan også findes hos antikvarer i Lademanns klassikerserie, “Store Fortællere”. Sådan erhvervede jeg mig alle tre bind til en flad femmer. Alternativt har Bog og Idé den på udsalg fra den 31/01.
  • Hvor ville jeg ønske, jeg kunne linke til virkelighedens udgivelse om “skandinaviske forvirringer”. Desværre er titlen fiktiv. Men kære forlag: Haps lige en genial idé, når den er der! Vi har set det lykkes før, både med SATC’s Love letters of great men og  Californications God hates us all.

Leave a Reply