jesper klein, sebastian klein, fra min faders skygge, biografi, politikens forlag, danni travn

Boganmeldelse: “Fra min faders skygge” af Sebastian Klein

Fra min faders skygge / Sebastian Klein i samarbejde med Danni Travn / Politikens Forlag
Udgivet 2016 / 303 sider / Anmeldereksemplar fra forlaget

I dag kender de fleste mennesker under 30 år ham kun som Bertramsen i julekalenderne med Pyrus. I sidste instans er det lige meget.

For mit vedkommende var Jesper Klein også isenkræmmeren, som diskuterede madkassefunktionalitet med Nanas far. Og han var stemmen til min barndoms favoritfigurer, Jungledyret Hugo og Dellekaj, men det vidste jeg ikke dengang. Og så fyldte han heller ikke meget mere.

Dermed langtfra sagt, at han ikke gjorde indtryk. Jeg er, om muligt, rigets største Pyrus-nørd og fandt altid Bertramsen bedstefaderlig på en henrivende måde. Men først efter læsningen af denne biografi, fik jeg en idé om hans karrieres gevaldige omfang.

I Fra min faders skygge åbner Sebastian Klein op for uafrystelige beretninger fra sin barndom, ungdom og voksenalder. Om livet som sønnen af en landskendt, fansky showbiz-stjerne. Om hverdagen i Amagervillaen “Billenborg”, hvor fars fantastiske påfund aldrig var længere væk end den næste strøtanke. Og om lykken og fortvivlelsen ved at vokse op, ene barn, i skyggen af landets største entertainer.

Sebastian Kleins dybtfølte faderbeundring strømmer ud af hver side, hver sætning, hvert skrevne ord. Men den afgørende detalje er, at man aldrig føler sig indlagt til et skamløst hyldestshow. For det er samtidig fortællingen om en mærket patriark, om dramatisk samliv, om dulgt alkoholisme og svær stolthed.

Denne bog legemliggør en tilstand af katarsis, som jeg tror, Sebastian Klein higede efter. At han, ved at overlevere sin fortælling på smerteligt åbenhjertig vis, formår at indgyde samme sindsstemning i læseren er bemærkelsesværdigt.

Man skulle ikke tro, at slutningen på en død mands biografi kunne chokere; det er ikke ligefrem hemmeligt, at Jesper Klein ligger i jorden. Alligevel slog Klydefaderens bortgang mig hårdt i maven og pustede mig blidt i tårekanalerne, som den ømt fortaltes af hans eneste søn og største beundrer.

jesper klein, lykke nielsen, sebastian klein, biografi, politikens forlag, danni travn

Mere Fra min faders skygge? Relaterede anbefalinger:

  • Iben Maria Zeuthen har en fængslende samtale med Sebastian Klein i Det næste kapitel – som i øvrigt er en genistreg af et radioprogram. Jeg hørte udsendelserne før bogen og måtte øjeblikketligt have fingrene i den. Men jeg er sikker på, at det er mindst ligeså givende at gå den modsatte vej. Hør det første møde her og det andet møde her.
  • DR lavede i slutningen af 2017 et fuldt program om dette indlægs hovedperson med titlen Den store Klein. Jeg nåede ikke at se det, før det udløb. Så fuck that shit. Ja, det skal nævnes, for jeg er bitter over, at licensfinansieret materiale kan udløbe…
  • Slut af på Helmers henrivende godnatsang leveret af en ung, ranglet ginger-Klein. Den skal jeg også synge for mine børn. En dag.

Leave a Reply