En hyldest til Hugo

jungledyret jugo er trist og haabløs i storbyen
Jungledyret af Stefan Fjeldmark & Flemming Quist Møller
dansk biografpremiere 1993 // 75 minutter

Husker I Jungledyret? Nostalgi-trip FTW!

Hugo lever et bekymringsfrit liv dybt inde i junglen. Her går dagene med at drille abevennerne, Zig og Zag, mæske sig i friskplukket frugt og overlegent narre junglens farlige dyr fra at æde ham. Men idyllen forpurres, da den hysteriske stjerneskuespillerinde, Isabella Scorpio, igangsætter en jagt på Hugo for at forvandle ham til sit personlige trofæ af et kæledyr. For at undgå denne skæbne må Hugo flygte, og det bliver starten på en lang rejse, som fører Hugo direkte ind i en helt ukendt og anderledes form for jungle – Københavns storby.

jungledyret hugo driller aberne zig og zag i junglen

Først nu hvor Hugo smides hovedkulds ind i en nådesløs verden af bilos, tv-zapperi, elektriske lianer og rådden frugt, opdager han, at han har taget sin gode tilværelse derhjemme for givet. Storbyens dyrehierarki, hvor ingen giver en fuck for et nuttet jungledyr, sætter al Hugos vante magt ud af spil, og pludselig finder han sig selv uværdsat og ensom. Heldigvis finder han hjælp hos den charmerende og rebelske ræveunge Rita, som kan guide ham trygt gennem Københavns farlige gader og kloakker. Deres forhold udvikler sig til en bedårende alliance, hvor modsætninger mødes og styrkes i kærlighed.

Via farvepaletter, penselstrøg og lydside opridses et effektivt billede af junglen som et romantisk, varmt og indbydende hjem, mens storbyen bliver udtryk for det fremmedgjorte, kolde og kunstige. Samtidig giver sangene undervejs et musikalsk pusterum – om det så er wullewapperi med junglens vakseste dyr, Dellekaj-jam i kabyssen på et banaskib eller kærlighedsduet på skateboard.

min absolutte yndlingsscene. Jeg tvivler på, at replikken ”Hold så kæft, din hysteriske åndsforsnottede smatso!”, ville snige sig ind i en børnefilm i dag.

Gennem filmen bliver menneskenes magt over kloden sat i perspektiv, når den opleves med et udenforstående væsens blik. Samtidig følger man Hugo på en dannelsesrejse, hvor han lærer, at der findes andre omstændigheder for livet, end han kender til, og at væsener langt fra den trygge jungle kæmper med dagligdagsproblemer, han aldrig forestillede sig.

Se Jungledyret igen (helst på VHS)!

jungledyret hugo og raeveungen rita er forelskede

Leave a Reply