Bogtrailerens paradoks

For halvanden måned siden faldt jeg over et Facebook-opslag, som satte tankeapparatet i sving. Så meget at jeg endte med at skifte specialeemne fire uger inde i processen.

Opslaget var en bogtrailer. En ganske almindelig, kedelig, harmløs, standard bogtrailer. Jeg så den og tænkte: “Nå” og konkluderede med mig selv, at dén bogtrailer aldrig har overbevist nogen om at købe bogen, som ikke allerede havde tænkt sig det.

Men jeg kunne ikke lade det være ved det. For det er et besynderligt medie egentlig; bogtraileren. Den er et kommunikativt paradoks lige face: Markedsføring af et tekstbaseret produkt via et audiovisuelt medie. Det må da afføde kreative udfordringer en masse.

Filmadaptationer har i forvejen ry for at være mindre sofistikerede versioner af litteratur. Bogtrailerne har også haft en hård medfart, og det mærkes tydeligt, at mediet endnu ikke har fundet sin faste formel. Bogtrailerne lever i et bredt spænd af alt fra forfattersnak i lænestol til højproducerede, nærmest kortfilmagtige, værker til syrede fortolkningseksperimenter.

Jeg skal ikke gøre mig til dommer for, hvorvidt bogtraileren er skrammel eller genistreg. Men hold op, hvor jeg glæder mig til at lære den nærmere at kende! Hvad siger I til bogtrailere?

One thought on “Bogtrailerens paradoks

  1. Jeg liker boktrailere. Ikke alle som er like bra da Hehe. Men det er noe fint med det likevel 🙂

    // Åh, tusen takk Julie, dette var en fin overraskelse. Tusen takk for at du likte både blogg og bilde ❤

Leave a Reply